Haagse Bunkerdag

Op 27 september vond de eerste Haagse Bunkerdag plaats. De door Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall georganiseerde dag had als doel het bij een breed publiek bekend maken van de Atlantikwall als erfgoed van de Tweede Wereldoorlog. Zoveel mogelijk begaanbare bunkers werden opgengesteld en er konden historische wandelingen worden gevolgd op een aantal locaties.

Het Atlantikwallmuseum aan de Badhuisweg was geopend, 1400 bezoekers bewonderden de commandobunker en recent opengestelde manschappenbunker. Door de drukte ontstonden er flinke wachtrijen met wachttijden van soms wel één uur. De meeste bezoekers bleven geduldig wachten en de reacties waren positief.

Voor de gelegenheid was er in samenwerking met Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen een bunker van het type V143 opgegraven. Op deze bijzondere bunker stond in oorlogstijd een radarscherm van ongeveer 20×15 meter, een zogenaamde Mammut radar, die tot 200 kilometer ver geallieerde schepen kon waarnemen. In de bunker zelf stond de apparatuur om deze gigantische radar te bedienen. De bunker was eenmalig te bezichtigen en werd de volgende dag met een staalplaat afgesloten en weer begraven. De bezoekers zijn niet geteld maar ook hier stonden lange rijen en liepen de wachttijden op tot één uur.

De nieuwste toevoeging aan het museum, het gangenstelsel van Widerstandsnest 67 HL op Kijkduin, ontving circa 830 bezoekers. De deur was op deze dag voor het eerst voor bezoekers geopend. Er was nog maar een deel van het gehele complex toegankelijk maar de bezoekers waren al positief verrast en geboeid over het complex. Fase twee van het project gaat komende winter plaatsvinden, diverse delen van het complex worden dan weer met elkaar verbonden.

De Haagse Bunkerdag zal een jaarlijks terugkerende dag worden om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in stand te houden. De organisatie gaat haar best doen om de lange wachttijden volgend jaar te voorkomen.

Klik hier voor een 360° panorama van de machineruimte in de radarbunker.

360_V143_thumb

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *